Από τον επίλογο του βιβλίου «Η φλούδα του βερίκοκου» του Πάνου Λιγομενίδη, (σ.510), το οποίο μας συντρόφευσε στις φετινές μας διακοπές προσθέτοντας σημαντικά κομμάτια ετερογνωσίας και αυτογνωσίας στη ζωή μας. Συμβουλεύει,λοιπόν, φιλικά τους νέους:
- Πάνω απ΄όλα, κάντε μια αρχή στην αναζήτηση. Χρησιμοποιήστε τη δύναμη και χαρείτε την ομορφιά της νεότητας, όσο μπορείτε. Γνωρίστε, όσο μπορείτε καλύτερα τον εαυτό σας και αναζητήστε το νόημα της «ύπαρξης». Το ταξίδι είναι συναρπαστικό και δίνει νοήμα στη ζωή μας. Αναζητήστε καλύτερους τρόπους προς την κατανόηση. Μην σακατεύετε το πνεύμα, αφού δεν υπάρχουν δεκανίκια για την πνευματική αναπηρία.
- Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της παιδείας είναι ότι μας επιτρέπει να υπερβούμε, όχι τους καιρούς μας, αφού είμαστε δέσμιοι των καιρών μας, αλλά τους διανοητικούς και συναισθηματικούς περιορισμούς των καιρών μας.
- Η παιδεία που αποκτήσατε στα χρόνια που πέρασαν είναι αυτό που επιβιώνει, όταν αυτά που έχετε διδαχτεί έχουν ξεχαστεί.
- Ζούμε σε μια περίοδο έκρηξης της πληροφόρησης. Πρέπει όμως, να ξεπεράσουμε τη δίψα μας για περισσότερη πληροφόρηση και να προχωρήσουμε πέρα από αυτή. Ο κόσμος του μέλλοντος θα οικοδομηθεί από ανθρώπους ικανούς να συνθέτουν τις διαθέσιμες πληροφορίες στη σωστή στιγμή, κάνοντας συνετές και συνειδητές επιλογές. Η ενοποίηση των θετικών επιστημών με τις ανθρωπιστικές σπουδές και τις κοινωνικές επιστήμες και η ολοκλήρωση της γνώσης με την αισθητική, αποτελούν θεμελιώδους σημασίας όρους για την απόκτηση της ικανότητας για επιτυχημένη και τελεσφόρο σύνθεση των διαθέσιμων πληροφοριών. Τα παραπάνω διαγράφουν τις επιδιώξεις για την αναγέννηση της παιδείας.
- Ο ανταγωνισμός στη ζωή είναι διαρκής και, σε τελευταία ανάλυση, είναι μια μάχη μόνο με τον εαυτό σας.
- Μην αισθάνεσθε ένοχοι, αν δεν γνωρίζετε τι θα κάνετε στη ζωή σας. Οι περισσότεροι από τους πλέον διαπρεπείς συνανθρώπους μας, όταν είχαν την ηλικία σας, δεν γνώριζαν τι ήθελαν να κάνουν στη ζωή τους. Μερικοί από τους πλέον ενδιαφέροντες από τους σημερινούς πενηντάρηδες που γνωρίζω ακόμα ψάχνονται.
- Φροντίστε το σώμα και το μυαλό σας. Είναι τα πολυτιμότερα εργαλεία που πάντοτε κατέχετε.
- Σίγουρα η πιο λιγόλογη προσφώνηση σε αποφοίτους Πανεπιστημίου στην ιστορία της ανώτατης εκπαίδευσης ήταν εκείνη ενός πρύτανη αμερικανικού κολλεγίου, η οποία περιορίστηκε σε τρεις ιδέες: «Γνώρισε τον εαυτό σου» (Σωκράτης). «Έλεγξε τον εαυτό σου» (Κικέρων). «Δώσε τον εαυτό σου» (Ιησούς Χριστός).